~hele enge-dingen

Jij herkent het vast ook! Ja, toch? Die enge-dingen ...

Stoppen voor je baas, want je wilt de vrijheid ervaren van een eigen onderneming. Die leuke man/vrouw zeggen dat je hem/haar meer dan leuk vindt. Een expositie geven van jouw werk! Alleen op reis gaan of een stedentrip doen. Nee zeggen tegen een opdracht of een verzoek van familie/vrienden. Welke enge-dingen ervaar jij, die wel wilt doen en nóg niet hebt gedaan? Neem eens vijf minuten om die op te schrijven. 

Bewust zeg ik hier "nóg niet". Er komt namelijk een moment dat je ze wél doet, je stelt ze uit. Nu ik moeder ben, hoor ik mezelf vaak zeggen 'je doet/kunt het nóg niet'. Kinderen leren veel en snel. Van omrollen, naar zitten, kruipen, staan en uiteindelijk rennen! Dan gaan ze naar school en leren ze nieuwe dingen doen: lezen, schrijven, rekenen. Een ander motto hier in huis is: "Je kunt het leren, door te proberen". Pippi Langkous zei altijd: "Ik heb het nog nooit gedaan, dus misschien kan ik het wel!" Het zijn allemaal positieve affirmaties. Krachtige woorden of zinnen die ons helpen om nieuwe dingen te doen. En dan zijn er de enge-dingen! Een spreekbeurt voor de klas, een presentatie geven, een toets maken. 
Wat zijn mijn enge-dingen? Wat heb ik nóg niet gedaan, wat ik wel graag wil? Nou daar komt ie! Mijn E-book Kinderfotografie écht voor het voetlicht brengen. Want welke ouder wil dat nou niet, zelf prachtige foto's maken van hun kind(eren)? Een werkplek vinden buiten mijn privéwoning. Heerlijk lijkt me dat, om ongestoord te kunnen werken, klanten te ontvangen. Nog meer zichtbaar zijn voor mijn klanten. Wie ben ik en wat heb ik jou te bieden. Waarom doe ik dat dan nóg niet?  

Liefs Rolinka

mijn veilige brein

Mijn brein vertelt mij namelijk meteen waarom ik die dingen niet zou moeten doen. Ze werkt mij fanatiek tegen. Superlief maar niet effectief in mijn wens van een 'rijker' leven, te doen wat ik écht wil! 
 
- "Het gaat toch goed zo, waarom het anders doen?'
- "Stel dat je het niet kunt en je faalt?"
- "Wat heb jij te bieden, wat een andere fotograaf niet al biedt?"
- "Wat als je niet genoeg inkomen hebt, dan kun je veel leuke dingen niet meer doen."
- "Wat als het succesvol is, wat dan?"

Mijn brein houdt mij veilig. Maar is dit wenselijk en hoe ga ik de enge-dingen toch doen! Op mijn pad als fotograaf, heb ik al veel enge-dingen gewoon gedaan. Klinkt eenvoudig, dat was het niet. In 2014 besloot ik mijn foto's met jou te delen, online. Super eng! Want, wat vind jij daarvan. Wat als jij mijn werk niet mooi vindt? Inmiddels deel ik al mijn werk en ben ik daar trots op! Ooit besloot ik geld te vragen voor mijn reportages. Mega eng! Vind jij mij te duur, zeg je daar wat over? Nu hanteer ik prijzen waar ik achter sta en zijn er nog altijd klanten die mij te duur vinden. Vind ik dat nog erg? Nee, want voor iedere klant is er een fotograaf! Mijn mindset is veranderd, door mijn werk en mijzelf op waarde te (leren) schatten. Zie jij die waarde ook, dan boek je mij! In 2018 waagde ik de sprong in het diepe door mijn eerste bruiloft te fotograferen. Oh man, wat was ik nerveus. Wat als ik dit verknal, dan kan ik het niet overdoen! Toch deed ik het, want de wens om dit te doen was groter dan mijn angst voor het enge-ding. Nog steeds heb ik bij elke reportage gezonde zenuwen voor enge-dingen: een onbekende locatie, onverwachte gebeurtenissen, mensen die ik niet eerder heb ontmoet, wat als ...

Door mijzelf te trainen in het doen van de enge-dingen, doe ik ervaring en zelfvertrouwen op. Daar zit een belangrijk leermoment. Wat is zelfvertrouwen? Wat is zelfvertrouwen voor jou? 

In het doen van enge-dingen heb ik geleerd dat er een wezenlijk verschil is tussen Vertrouwen & Zelfvertrouwen. Vertrouwen is volledig gericht op het verleden: je weet dat je het kan. Ik heb al zoveel newbornreportages gemaakt, dat kan ik! Zou ik blijven doen wat in mijn vertrouwen ligt, dan doe ik nooit nieuwe dingen. Ik blijf herhalen en groei niet. Zelfvertrouwen gaat dieper en zegt: "Ik weet dat ik álles kan en wat de uitkomst ook is, ik kan er tegen". Of een beetje overdreven: ik overleef het. Daar ontstaat de groei en een nieuwe toekomst in het leven dat ik wens te leven. 

Iets weten en iets doen, zijn wezenlijk verschillende dingen. Hoe overtuig ik mezelf om die enge-dingen tóch te doen? Zoals mijn werk met jou delen, mijn prijzen bepalen en die bruiloft fotograferen. Betekent dit dat ik hard heb doorgedrukt? Nee, twee belangrijke elementen hebben die stap mede bepaald. 

1. het besluit nemen om het te doen - daarmee zette ik een stok achter de deur voor mezelf, ik moest!
2. door mijn enge-dingen-angsten te voelen - soms zelfs uit te spreken naar mezelf of naar de ander. 'Oké, ik vind dit super spannend".
3. positieve affirmaties helpen mij ook: "Wat is het ergste dat kan gebeuren?"

Zijn het dan ineens geen enge-dingen meer? Helaas, het wordt niet minder eng, je kunt jezelf wel trainen in het doen van de enge-dingen. Ooit ben je gaan staan en lopen, door te trainen. We zijn ongetwijfeld vaak gevallen en ook vast eens hard. Daarna bleven we het enge-ding trainen, tot het vertrouwen had. Tijdens een workshop leerde ik, dat het soms helpt om klein te beginnen. Fiets bijvoorbeeld eens luid zingend door de straat en besef je daarna 'ik leef nog'. Voelde ik ongemak, schaamte, keken de buren mij raar aan? Vraag in de supermarkt eens of je die banaan gratis mag . De ander zal er iets van vinden: die is gek, misschien wel arm met in elk geval verantwoorde keuzes in voeding of je krijgt een preek. Aan het eind - 'ik leef nog'. 

De mooiste eye-opener voor mij in deze workshop is geweest: "We maken onszelf wijs dat we invloed hebben op de uitkomst van het doen van enge-dingen" >> Je weet het niet, we kunnen de toekomst niet voorspellen. Je weet het, op het moment dat je de enge-dingen doet! 

Ik plaatste zes jaren geleden mijn eerste foto's, in 2016 bouwde ik mijn website en ging online met mijn tarieven, in 2018 schoot ik mijn eerste bruiloft, ... YAY - IK LEEF NOG! Mijn volgende enge-ding is opnieuw mijn E-book Kinderfotografie voor het voetlicht brengen. Want jij wilt dat toch ook, zelf prachtige foto's maken van jouw kind(eren)?

FEEL FREE TO
LEAVE A COMMENT!

leuk om van je te horen!