~WEET HOE HET ZIT 

Je kent het wel, dat moment dat je een geweldig leuke blog of post hebt geschreven die je met de wereld wilt delen. Deze ondersteun je dan natuurlijk graag met een passend beeld, want dan valt je tekst goed op. Enkel tekst wordt vaak niet gelezen, je lezer scrolt er voorbij.  Je duikt op internet en je vindt daar al snel een toepasselijke foto tegen het scrollen - BINGO! 

STOP!!! Die foto die jij deelt, is namelijk niet van jou. 'Nee, dat klopt', zal je denken, 'maar de foto staat toch op internet?' Dat een beeld op het wereldwijde web staat, betekent niet dat jij deze zomaar mag gebruiken. Voor het gebruik van beelden, gemaakt door iemand anders dan jijzelf, heb je officieel toestemming nodig. Dat een maker zijn/haar werk online deelt, betekent namelijk niet dat anderen deze 'zomaar' mogen gebruiken en delen. Dit geldt ook voor gebruik op een privé blog of pagina. Dit is wettelijk vastgelegd in het Auteursrecht. Ja, echt er is wetgeving voor geschreven. 

Deze auteurswet kent zijn oorsprong in 1912. In juridische termen - "het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld".

Fotografie valt onder deze wetgeving. Een fotograaf is altijd met zijn werk verbonden. Wanneer ik als fotograaf een opdracht voor jou doe, waarbij jij beelden ontvangt, gelden er een aantal spelregels. Nu begrijp ik dat jij, als particuliere klant, de ins en outs van het auteursrecht niet kent. Je ontvangt daarom mijn Algemene Voorwaarden. Hierin vermeld ik de belangrijkste spelregels, ook uit het auteursrecht. Dit is om mijn werk te beschermen en daar altijd mee verbonden te blijven. Deze Algemene Voorwaarden vraag ik van jou getekend retour en ik raad je deze goed te lezen. Ze bevatten namelijk niet enkel afspraken om mijn werk te beschermen. Ze bevatten ook jouw rechten en mijn verplichtingen naar jou. Zijn deze voorwaarden leidend? Zeker niet, ze zijn een aanvulling op het Auteursrecht. Dat wat niet in wetgeving is vast gelegd, wordt naar redelijkheid opgenomen in de Algemene Voorwaarden. Zo staan er bijvoorbeeld spelregels in over de betaling, de geldigheid van mijn voorstellen, wat er gebeurt bij mijn afwezigheid, e.a. 

Waarom zijn de spelregels zo belangrijk voor jou en mij?

Toestemming om de foto's van je trouwerij, kraamreportage of zwangerschap te delen, heb je bij mij als particulier, op voorhand. Daarbij vraag ik wel van je om altijd mijn naam te vermelden. -'Just Kidding Fotografie'-. Dit zorgt er namelijk voor dat ik verbonden blijf met mijn werk. Het zijn de credits die je mij als fotograaf verleent. De naamsvermelding is van belang om in beeld te komen bij nieuwe klanten. Dit levert mij weer opdrachten. Naamsvermelding is dus eigenlijk: naamsbekendheid vergroten. 

Heb jij wel eens een foto van jouw fotograaf gedeeld op Instagram en daar nog een filter op geplaatst?

Niet meer doen! Je doet meteen afbreuk aan mijn werk. Ik stop al mijn creativiteit, energie en passie in mijn foto's. Wanneer jij daar een filter overheen zet, doe je dit direct te niet. Als je dan netjes aan naamsvermelding hebt gedaan, kun jij je voorstellen dat ik hier als fotograaf niet zo blij van word. Ik zal dan meteen contact met je opnemen.. Ten slotte heb je me niet zomaar geboekt - dat doe je omdat mijn werk en mijn stijl je aanspreken. Waarom deze dan veranderen met een filter? Filters komen ook de kwaliteit van je foto niet ten goede. Je foto's verliezen scherpte en worden korrelig. Instagram en Facebook verkleinen de foto's die je van mij in hoge resolutie krijgt aangeleverd. Filters zijn echt een no-go! 

Deel jij wel eens een foto van een ander, omdat deze persoon een foto van mij op zijn/haar tijdlijn heeft staan?

Je ziet een prachtige foto van je dochter, vriendin of pasgeboren neefje/nichtje en je bent waanzinnig trots! Dan ben ik natuurlijk ook super trots als jij die foto daarna deelt op jouw socials. Ook dan zijn de spelregels belangrijk. Vraag altijd toestemming aan mij als fotograaf. Dat de deler deze toestemming heeft, betekent namelijk niet dat jij deze toestemming ook hebt. Wees je daar bewust van. Vaak krijg je die toestemming van mij, want het levert mij weer dat stukje naamsbekendheid op, doordat je mijn naam vermeld. Plaats ook nu geen filters over de foto's. Vergeet ook vooral niet om toestemming te vragen aan je dochter, vriendin voor het delen van hun foto's. Het is namelijk goed voor te stellen dat ze de foto's van hun pasgeboren kindje niet door iedereen laten delen. 

Misschien ben je leverancier van de locatie, de bruidstaart, de jurk van de stralende bruid of andere zaken vastgelegd in een beeld van mij? Toestemming vragen aan het bruidspaar is dan niet voldoende. Neem zeker contact met mij op over het gebruik van mijn beelden, dan maken we daar goede, nette afspraken over. Ook voor jou als leverancier, gelden de spelregels. 

Er staat een logo op de foto, dan mag ik die toch gebruiken?

Helaas is dit een grote misvatting. Dat een fotograaf een watermerk/logo op zijn werk plaatst is geen toestemming het werk dan maar te delen. Zonder toestemming van de maker, mag je ook beelden met een logo niet delen zonder toestemming. Dit geldt zowel voor het gebruik online als offline, bijvoorbeeld op drukwerk. Wanneer dit gewenst is, maak ik hier apart afspraken over met je. Overleg dus zeker over jouw voorgenomen gebruik van mijn werk. Het voorkomt een hoop gedoe en verrassingen achteraf, Voor zowel jou als mij. 

Samengevat is het auteursrecht niet anders dan welke andere wetgeving in Nederland. Je wordt geacht de wet te kennen. Rijd je door rood licht, omdat er toevallig niets aan kwam, dan neemt de agent hier ook geen genoegen mee. Je ontvangt vervolgens een boete. Met het verkeerd gebruik van beeldmateriaal riskeer je een schadevergoeding/sommatie. Dat willen we beide niet. Weet hoe het zit en attendeer familie/vrienden waar nodig. Neem de Algemene Voorwaarden goed door, want hierin maak ik jou bewust van de spelregels. Benieuwd wat er in mijn voorwaarden staat? Klik dan straks even door op de knop onder deze blog. 

Nog even samengevat in de drie belangrijkste punten. 
1. deel mijn werk niet zonder toestemming
2. deel mijn werk met naamsvermelding
3. wijzig mijn werk niet door gebruik van filters 

Zo ga je netjes om met het werk van jouw fotograaf. Hij/zij heeft er veel tijd, energie en passie ingestoken. Een kleine moeite, groot plezier voor alle partijen. 

Heb je vragen over deze blog, stuur me gerust een e-mail of benader mij via mijn socials. 

Liefs Rolinka

ALGEMENE  VOORWAARDEN

spelregels voor leveranciers

FEEL FREE TO
LEAVE A COMMENT!

leuk om van je te horen!